
Maailmalla vallitseva koronatilanne on huolestuttavalla tavalla paljastanut Suomen heikon sairaalakapasiteetin. Kapasiteettia on vuosien varrella vähän kerrallaan murennettu, kun hoitohenkilö on irtisanoutunut töistään tai julkiseen terveydenhuoltoon on kohdistunut leikkauksia.
– Meillä on Euroopan huonoimpia sairaalakapasiteetteja ja olemme itse syypäitä tähän, SDP:n kansanedustaja Hussein Al-Taee täräyttää Facebookissa.
Suomessa on jo pitkään puhuttu hoitohenkilökunnan huonoista olosuhteista ja palkkauksen epäkohdista. Se on johtanut siihen, että hoitajia on siirtynyt muihin töihin ja hoitoalalle on tullut vajausta. Tuo on näkynyt juuri nyt koronapandemian aikana karulla tavalla.
– Julkinen ei jaksa hoitaa sairaita, joita siirtelemme palveluseteleillä yksityiselle. Maksamme tuplat siitä, että hoitojonot kasvavat. Nämä maksut toteutuivat jo ennen koronaa. Tilanne on monessa kunnassa karkaamassa käsistä. Koska yksityiset hoitojätit kilpailevat julkisen kanssa samoista työntekijöistä, hoitajat karkaavat ja hinnat kasvavat, Al-Taee tietää.

Sairaaloiden huonosta kapasiteetista johtuen hallitus on joutunut tekemään kiperiäkin päätöksiä, joilla on vaikutettu ihmisten toimeentuloon, jopa yrityksien auki pitämiseen. Tilanne on ollut karu ja se on johtanut jopa yrityksien konkursseihin. Koska asiat on päästetty rempalleen, joutuu ravintolayrittäjät nyt sijaiskärsijäksi.
– Jos olisimme pitäneet hoitajat töissä, maksettu heille hyvin ja pidetty huolta heidän työhyvinvoinnistaan. Meillä olisi yhteiskunta nyt auki. Emme laittaisi epämääräisiä rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin. Emme kompensoisi satoja miljoonia euroja rahaa, Al-Taee toteaa.
”Milloin lakkaamme valehtelemasta itsellemme”
Al-Taee antaa sapiskaa niin poliitikoille kuin myös medialle siitä, että tämä vahinko on päässyt tapahtumaan.
– Milloin me politiikassa ja mediassa lakkaamme valehtelemasta itsellemme siitä, että vain työmarkkinaosapuolet voivat puuttua hoitajien palkkaukseen ja työhyvinvointiin, Al-Taee kysyy.
– Jos tämä olisi täysin totta, aikaisempi hallitus ei olisi saanut kiky-sopimusta aikaiseksi eikä olisi voinut lain turvin pakottaa hoitajia töihin sakkojen uhalla.
Facebook-päivityksensä yhteyteen vantaalainen kansanedustaja oli laittanut kuvan, joka kertoo karua kieltä, missä oikein mennään. Suomi on tällä hetkellä koronarajoituksien osalta tiukin maa. Ravintolat menevät kiinni jo kello 18, kun esimerkiksi Virossa ravintolassa saavat olla auki kello 23 saakka tai vastaavasti Italiassa ei rajoituksia ole enää ollenkaan. Suomen Yrittäjät toivoisivat jo helpotusta rajoituksiin.
– Yritystoiminnan rajoituksia on purettava määrätietoisemmin ja nopeammin kaikilla toimialoilla. Yrittäjien elinkeinovapautta ja työntekijöiden oikeutta työhön on rajoitettu tarpeettoman voimakkaasti. Nyt on aika avata yhteiskuntaa, työmarkkinajohtaja Janne Markkula viestittää Suomen Yrittäjien tiedotteessa.
Koronapandemia on jyllännyt Suomessa jo keväästä 2020 lähtien, jonka jälkeen maassa on ollut enemmän ja vähemmän rajoituksia. Tällä hetkellä maata otteessaan pitää herkästi leviävä omikron-muunnos.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Hanne Salonen, Kimmo Brandt / Eduskunta
Rajoitukset ovat fiksuja, koska millään maalla ei ole tarpeeksi tehohoitopaikkoja. Mutta meillä ei oikeasti ole kohta hoitajia, jos palkat ei parane: nuoret hoitajat eivät tee hoitajan urakkatyötä tulevaisuudessa. Se on nähty jo kentällä: todella moni alle 40-vuotias hoitaja pohtii alanvaihtoa. Ja se ei jää vain pohdinnan tasolle…