Kansanedustaja Hussein al-Taee vaatii: Saamelaiskäräjälaki on uudistettava

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee peräänkuuluttaa eduskunnalta ihmisoikeuksia parantavia päätöksiä. Yksi tällainen on saamelaiskäräjälaki, joka on tällä hetkellä perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

– Suomi on velvoitettu poistamaan nykyisestä saamelaiskäräjälaista kohdat, jotka rikkovat saamelaisten oikeuksia ja jotka rikkovat kansainvälisiä sopimuksia. Hetki muuttaa laki on nyt. Saamelaiskäräjälaki pitää saada läpi eduskunnasta tällä vaalikaudella, al-Taee vaatii tiedotteessaan.

Suomi on saanut pyyhkeitä YK:n ihmisoikeuskomitealta. He ovat antaneet ratkaisuja, joissa todetaan Suomen loukanneen kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevaa kansainvälistä yleissopimusta. Suomi on rikkonut myös YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa yleissopimusta.

– Saamelaiskäräjälain aiemmat valuviat on korjattava, jotta Euroopan Unionin ainoa alkuperäiskansa saa päättää itse omista asioistaan. Saamelaiskäräjälain uudistaminen, kuten saamelaiset itse haluavat, on nimenomaan ihmisoikeusasia, se ei ole mielipidekysymys. Suomen on osoitettava, että olemme ihmisoikeuksia kunnioittava, vahva oikeusvaltio, al-Taee toteaa.

Kuulemistilaisuus laista

Perustuslakivaliokunta on järjestänyt saamelaiskäräjälaista julkisen kuulemisen. al-Taee pitää julkista kuulemista hyvänä asiana. Kuulemisen yhteydessä on pystytty oikomaan julkisuudessa esillä olleita vääriä väitteitä. Kuulemisessa oikeusministeriön kansliapäällikkö toi ministeriön yksiselitteisen ja painokkaan kannan lain uudistamisen tarpeesta.

– Saamelaiset eivät kaipaa juhlapuheita, vaan he tarvitsevat tekoja ihmisoikeuksiensa toteutumisen puolesta. Meidän lainsäätäjien eduskunnassa on taattava ne heille hyväksymällä saamelaiskäräjälain uudistus, al-Taee kiteyttää.

Maanantaina 6. helmikuuta vietetään saamelaisten kansallispäivää.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Jukka-Pekka Flander