Suomalaisia europarlamentaarikoita huolestuttaa sosiaalisen median vaikutus vaaleihin. Huolta aiheuttaa Romanian presidentinvaalien tapahtumat, joissa sosiaalisen median kautta ulkopuolinen valtio vaikutti vaaleihin.
– TikTokin alustalla vaikuttaminen on aidosti vaikuttanut näihin vaaleihin. Näin varmaan voidaan jo julkisuudessakin olleiden tietojen pohjalta todeta. EU:n digilainsäädäntö ei ole tätä pystynyt torjumaan. Kukaan ei näin olettanutkaan, mutta kyllähän tämä DSA on suunniteltu todella huonosti toimimaan minkäänlaista disinformaatiokampanjaa tai hybridivaikuttamista vastaan, kokoomuksen europarlamentaarikko Aura Salla toteaa.
Sallan käyttämä termi DSA on EU:n digipalveluasetus, joka antaa mahdollisuuden valvoa sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa mainontaa ja suojella alaikäisiä. Erityisesti Salla on huolissaan kiinalaisesta TikTokista.
– Iso asia TikTokin osalta on se, että tämä data tosiaan siirtyy sinne Kiinaan ja he ovat pystyneet tätä omaa koneistoaan kehittämään, että tällä hetkellä tarjoavat Romaniassa Venäjälle tällaisen alustan vaikuttaa, kuten monissa muissakin maissa, Salla pohtii.
Lainsäädännöllä somealustat kuriin
Sallan kanssa huolen jakoivat myös SDP:n Eero Heinäluoma, Vihreiden Maria Ohisalo sekä Vasemmistoliiton Jussi Saramo. Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ei ollut yhtä mieltä siitä, että Tik Tok ja sosiaalinen media voisivat aiheuttaa ongelmia vaalien vaikuttamiseen, vaan piti ainoastaan hyvänä asiana sosiaalista mediaa.
– En ole huolissani siitä, että somen kautta voitaisiin väärällä tavalla vaikuttaa vaaleihin. Ennen vanhaan tilanne on ollut se, että käytännössä valtamedian käsissä on ollut se, ketä nostetaan valtaan ja ketä ei. Ketkä saavat huomiota ja ketkä ei, minkälaiset mielipiteet saavat huomiota. Suomessakin puhuttiin, että maakuntalehdet nostivat ihmisiä eduskuntaan ja tiputti heitä sieltä, Tynkkynen pohjustaa.
– Itse näen sillä tavalla, että some nimenomaan demokratisoi vaaleja ja sitä kautta kansalaiset hyvin laajasti pystyvät tuomaan omia näkemyksiään esille.
Sosiaalisen median toimintaan EU:ssa voidaan lainsäädännöllisesti vaikuttaa, mutta vaikutus ei lopulta ole kovin suuri, mikäli alustat eivät noudata lainsäädäntöä. EU pystyy toki sakottamaan, mutta sen vaikutus on pieni. Tik Tokin lisäksi Saramo nostaa esille X:n.
– Nyt tämä Tik Tok ja Romanian vaalit ovat keskeinen, mutta aiemmassa versiossa otsikossa luki myös X, jota on käytetty vaalivaikuttamiseen. Paitsi Yhdysvalloissa, niin muuallakin maailmassa. Tämä Trump-Musk-kuvio on todella vaarallinen. Draghin raportin hengessä meidän pitäisi pyrkiä eroon paitsi Kiinan riippuvuuksista, myös Yhdysvaltojen riippuvuuksista, Saramo miettii.
Europarlamentaarikko Aura Salla yhtyy Saramon näkemykseen siitä, että myös X on vaarallinen, koska se ei myöskään noudata DSA:ta. Vielä suurempana pahana hän pitää kuitenkin kiinalaista Tik Tokia.
– Kuten tiedetään, Kiinan valtiolla on oikeus pyytää Tik Tokilta dataa käyttöön ja se on ihan puhtaasti tällainen propagandakoneisto. Kyllä, algoritmit ovat siellä aggressiiviset, mutta vielä suuremman uhan aiheuttaa sen datan käsittely ja datan valuminen Kiinan valtiolle. Se mahdollistaa myös tällaisen massiivisen disinformaatiokampanjan rakentamisen sen suojassa, kun algoritmi ei ole läpinäkyvä, Salla sanoo.
”Tik Tokin sulkeminen on yksi varteenotettava vaihtoehto”
DSA edellyttää, että algoritmit alustoilla ovat läpinäkyviä, jota ne eivät ole Elon Muskin X:ssä eikä Tik Tokissa. Salla näkee, että näitä alustoja voidaan loputtomasti tietysti sanktioida, mutta hän ei usko sen hyödyttävän mitään, koska niitä sakkoja nuo alustat tuskin maksavat.
– Seuraava vaihe on se, että meidän täytyy EU:ssa keskustella, pitäisikö näitä alustoja asettaa käyttökieltoon. Mielestäni näin tulisi tehdä, koska olemme huolissamme meidän turvallisuustilanteestamme, Kiinan osalta varsinkin, Salla paaluttaa.
– Yhdysvaltojen osalta meillä on vähän erilainen keissi, koska meillä on datansiirtosopimus. Jos sielläkään ei noudateta näitä sääntöjä, niin me näyttäydymme tässä todella naiivina ja typerinä. Pitää pystyä keskustelemaan, mitkä ne vastatoimet ovat ja esimerkiksi Tik Tokin sulkeminen on yksi varteenotettava vaihtoehto.
Romanian tapaus on osoittanut sen, että sosiaalisen median kautta pystytään vaikuttamaan maan sisäisiin vaaleihin ulkopuolelta, jota suurin osa suomalaisista europarlamentaarikoista pitää hyvin huolestuttavana merkkinä.
– Me tarvitaan tällä alalla lainsäädäntöä. Se ajatus, että voisimme näiden somejättien antaa edetä oman logiikkansa mukaan, on äärimmäisen vaarallinen meidän eurooppalaisten hyvinvoinnillemme ja myös turvallisuudellemme. Se mitä nyt näemme, kertoo kuinka haavoittuvia me voimme olla näiden uusien välineiden armolla, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma pohtii.
Heinäluoman mielestä parlamentin olisi syytä ottaa selvitys Romanian tilanteesta omalle työlistalleen ja pohtia, mitä kaikkea tarvitaan, jotta vastaavanlainen tilanne ei toistuisi. Hänen mukaansa selvää on kuitenkin se, että somejättejä koskeva lainsäädäntö tarvitaan.
”Me olemme rajoittaneet sananvapautta jo liikaa”
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen ei lähtisi rajoittamaan somejättien toimintaa lainsäädännöllisesti tai sulkemaan alustoja Euroopassa. Hän näkee sen sananvapauden rajoittamisena.
– Me olemme EU:ssa rajoittaneet sananvapautta jo liikaa. Se suunta, mikä täytyy nyt ottaa, on se, että poistetaan nimenomaan sananvapauden rajoituksia. Mennään tällaiseen yhdysvaltalaiseen malliin, Tynkkynen toteaa.
– Itse sanoisin, että Twitteristä (X) on tullut Elon Muskin aikana huomattavasti paljon parempi paikka, jossa sananvapaus kukoistaa ja keskustelut ovat hyvin mielenkiintoisia.
Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo ei ole lainkaan samaa mieltä Tynkkysen kanssa siitä, miten X on Muskin aikana kehittynyt.
–Sieltä on poistettu hyvin paljon sellaista bottitilien seulontaa ja muuta, jota aiemmin kuitenkin jonkun verran tehtiin. Siellä ei ole enää oikein mitään pidäkkeitä vihapuheen ja disinformaation osalta. X:n omistaja Elon Musk itse viljelee, on pystytty näyttämään, että disinfoa on levittänyt siellä. Toimii ihan suoraan (Donald) Trumpin oikeana kätenä ja mahdollisti Trumpin vaalivoittoa monella tavalla, Ohisalo miettii.
– Olen vähän skeptinen siitä, jos me kiellämme EU:ssa Tik Tokin tai X:n kaltaiset alustat, niin aina tulee tilalle joku toinen. Meidän pitää hyvin tarkasti määrittää, millaisia ominaisuuksia me vaatisimme niiltä someilta, jotka täällä voisivat toimia. Totta ihmeessä meidän pitää sallia mahdollisimman laaja sananvapaus, mutta laajaa sananvapautta eivät ole uhkailut ja vihapuheen sekä disinformaation levittäminen.
Europarlamentti keskustelee disinformaation levittämisestä digitaalisilla alustoilla kuten Tik Tokissa, tiistaina.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Birgitte Hase, Alexis Haulot, Phillippe Buissin, Pirjo Tuominen / eduskunta, Jukka-Pekka Flander / SDP