
Ukrainassa käydään sotaa ja sota vaikuttaa myös koko Euroopan Unionin alueelle. Kriisialueelta on lähtenyt peräti 3.8 miljoonaa pakolaista muualle. Heitä on mennyt niin Puolaan kuin muihinkin Ukrainan rajanaapureihin. Pakolaisista suurin osa on ollut naisia ja lapsia.
– Yli puolet Ukrainan lapsista on menettänyt kotinsa ja ovat joutuneet pakolaisiksi. Nyt on meidän vastuumme siitä, että pystymme auttamaan heitä, emmekä menetä tätä sukupolvea, sisäministeri Krista Mikkonen toteaa.
Euroopan Unionin sisäministerit tapasivat Brysselissä ja keskustelivat ukrainalaisten pakolaisten tilanteesta. Tilanne on sellainen, johon EU-maiden tarvitsee reagoida ja jossa maiden tulee kantaa oma osuutensa pakolaisten auttamisesta.
– Se, miten voimme näitä pakolaisia yhdessä auttaa ja kuinka voisimme pakolaistilannetta koordinoida, oli yksi tärkeä kysymys, Mikkonen kertoo.
EU:n alueella tilanteeseen pyritään varautumaan, jotta pakolaisia pystyttäisiin auttamaan ja suojelemaan mahdollisimman hyvin.
– Oleellista on, että tiedämme paremmin näistä ihmisistä ja siksi nousi esille se, että EU-tasolla pystymme rekisteröimään pakolaiset. Pystymme myös paremmin saamaan tietoa siitä, miten erilaista vastaanottokapasiteettia on eri maissa ja tiedämme myös kuljetusmahdollisuuksista eri jäsenmaihin, ja tätä tietoa jaetaan näille ihmisille, Mikkonen valaisee.
Kun tieto leviää pakolaisille ja jäsenmaille, on helpompi koordinoida sitä, kuinka pakolaiset levittäytyvät eri maihin. Riittävällä koordinoinnilla pystytään estämään tilanne, jossa kaikki olisivat yhdessä maassa ja veisi maan resurssit.
– Tällä tavalla voimme varmistaa sen, että pakolaiset levittäytyvät riittävän tasaisesti, jotta he kaikki saavat sitä laadukasta suojelua, mitä tämä tilapäisen suojelunstatus heille jokaiselle turvaa jokaisessa maassa, Mikkonen selventää.
Ukrainan pakolaisia on tullut ja tulossa myös Suomeen. Tilapäisen suojelun hakemuksia on Suomeen jätetty ministerin mukaan 14 200.
Teksti: Joni Hildén
Kuva: Laura Kotila