Valtiovarainministeri Saarikko: “Suomi ei kannata yhteistä velanottoa”

Ukrainan sodan johdosta Venäjälle asetetut pakotteet vaikuttavat myös Euroopan Unionin maihin. Pakotteet haastavat maiden taloutta eri tavoin ja joihinkin ne voivat iskeä myös kovalla voimalla. EU:n käytävillä on keskustelua ollut jopa samankaltaisesta yhteisvelkapaketista, joka otettiin koronan taloudellisten vaikutusten osalta käyttöön.

– Virallisia esityksiä tuollaisesta paketista ei ole vielä tullut eikä sellaisesta ole virallisesti voitu vielä keskustella. Arvioni on, että mitä kauemmin tämä sotatila kestää ja mitä massiivisimpia sen vaikutukset ovat, muun muassa korkeina energian hintoina ja sitä kautta vaikutukset Euroopan talouteen. Sitä todennäköisempänä pidän, että jonkinlainen yhteinen ratkaisu EU:ssa tehdään, valtiovarainministeri Annika Saarikko toteaa.

Mahdollista on, että EU:n pöydälle on tulossa samankaltainen elpymispaketti, joka koronan osalta tehtiin, vaikka nyt puhutaan aivan erilaisesta kriisistä kuin korona oli. Vaikka Saarikko uskoo, että tällainen on pöydälle tulossa, ei Suomi ole ihan helposti tällaiselle lämpenemässä.

– Suomi ei kannata yhteistä velanottoa EU:ssa. Kaikki muistavat Suomen eduskunnan hyvin vaativan ja perustellun keskustelun tästä aiheesta, EU:n elpymisvälineestä, joka koronan puitteissa syntyi. Ja sen yhteydessä otetusta velasta, Saarikko muotoilee.

– Täällä on viestitty hyvin selvästi, että lähtökohtaisesti me emme tätä kannata.

Eri maiden suhtautuminen elpymisvälineeseen on ollut erilaista ja näkemyseroja maiden välillä on ollut paljon. Saarikon mukaan erot johtuvat pitkälti siitä, miten eri maiden talouteen ovat kriisit vaikuttaneet.

– Vaikutukset eri talouksiin poikkeavat merkittävästi. Totta kai tässä heijastelee myös se, että alun perinkin ilman sotaa ja koronaa, näitä pahimpia kohtaamiamme kriisejä viime vuosilta, meillä on ollut eriäviä näkemyksiä maiden välillä siitä, kuinka tiivistä yhteistä talousunionia halutaan rakentaa, Saarikko kertoo.

Kriisien aikana keskusteluita on helppo käydä, kuten nyt tällä hetkelläkin sitä käydään.

– On vaikea kuvitella, että tässä vaiheessa kriisiä ja talousvaikutusten ollessa näin epävarmat, luotaisiin uusia välineitä tai sen nimissä otettaisiin lisää uutta velkaa, Saarikko pohtii.

Saarikon mukaan Suomen eduskunta edellisen elpymisvälinekeskustelun yhteydessä linjasi kantasi hyvin selväksi ja sen mukaan Suomi edellyttää jokaisen maan huolehtivan omista veloistaan.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Euroopan Unioni