Suomalaiset europarlamentaarikot puoltavat Nato-jäsenyyttä

Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta on Euroopan turvallisuustilanne muuttunut oleellisesti. Tuon muutoksen jälkeen on Suomessa kiihtynyt keskustelu mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Lyhyen kyselykierroksen perusteella Suomen europarlamentaarikot ovat Nato-jäsenyyden kannalla.

Silvia Modig (Vasemmistoliitto)

– Jos haetaan sitä pelotevaikutusta, jota mielestäni tulee hakea. Pyrkimyksen pitää olla se, että kukaan ei hyökkäisi Suomeen. Ei se, että jos sota syttyy, mitä sitten tapahtuisi, vaan että sellaista tilannetta ei koskaan tulisi. Kyllä silloin on myönnettävä, että mikään muu ratkaisu tarjoa samaa pelotevaikutetta kuin Nato.

Heidi Hautala (Vihreät)

– Olen sitä mieltä, että Suomi on oikeastaan valinnut sen tiensä jo jopa kylmän sodan aikana. Kyllä jokainen askel kohti länsimaista kansainvälistä yhteisöä on otettu, mikä on voitu ottaa. Nyt olemme siinä tilanteessa, että ikään kuin totuus paljastuu eikä meidän naapuristamme ei ole mitään syytä pitää yllä teeskentelyä ja naamioita. Luotan siihen, että eduskunta antaa vahvan signaalin hallitukselle ja presidentille, jonka jälkeen Suomen ulkopoliittinen johto tuo eduskunnan päätettäväksi tämän Naton jäsenhakemuksen ehkä jopa kesän korvilla.

Eero Heinäluoma (SDP)

– Mielestäni Nato-asia ratkesi 24. helmikuuta. Venäjän käsittämätön ja julma hyökkäys Ukrainaan, on sellainen, että jokainen Venäjän naapuri joutuu miettimään omaa suhdettaan Venäjään uudelleen, myös turvallisuusmielessä. Itse ajattelen niin, että tämä vaikuttaa niin Suomessa kuin Ruotsissa. Kansalaismielipide kääntyy ja on kääntynyt suopeaksi Nato-jäsenyys kehitykselle. Sama kehitys on tapahtunut päätöksentekijöiden keskuudessa

Henna Virkkunen (Kokoomus)

– Itse olen ollut Naton kannattaja tässä jo parikymmentä vuotta. En olisi toivonut tällaista tilannetta, että keskustelemme Nato-jäsenyyden hakemisesta Euroopan ollessa sodassa. Tämä ei ollut toivottava skenaario, mutta tässä nyt olemme ja toivottavasti Suomi pystyy tekemään nopeasti nämä ratkaisut.

Keskustan, RKP:n ja Perussuomalaisten europarlamentaarikot eivät olleet vastaamassa Nato-kysymykseen.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Julianna Harkki, Alexis Haulot, Phillippe Buissin, Kokoomus