Lakialoite kiusaamisen ilmoittamisesta sai yli puolet eduskunnasta taakseen

Perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Ari Koponen teki lakialoitteen kiusaamiseen puuttumisen ulottamisesta myös toisen asteen koulutukseen.

Aloitteessa velvoitettaisiin opettajia ja rehtoreita ilmoittamaan kiusaamiseen syyllistyneen ja kohteena olleen opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.

– Perusopetuslaista löytyy jo tämä pykälä. On kuitenkin hyvin erikoista, ettei sitä ole toisen asteen koulutuksen laeissa. Voivatko päättäjät siis sanoa tehneensä kaikkensa kiusaamisen poistamisen eteen, Koponen kysyy tiedotteessaan ja vastaa omaan kysymykseensä.

– Mielestäni eivät, joten siksi on tärkeää nostaa asia esille ja arvioida hyvin tarkasti lisäisikö tämä lakialoite ilmoitusvelvoitetta ja olisiko siitä apua kiusatuille.

Perussuomalaisten Ari Koponen esittelee ensimmäistä lakialoitettaan.

Lakialoitteen taakse Koponen sai peräti 103 kansanedustajan allekirjoitusta. Kannatusta aloitteella ainakin on.

Hallitus on suunnitellut toisen asteen koulutuksen siirtämistä yleisen oppivelvollisuuden piiriin ja Koposen aloite yhtenäistäisi kiusaamiseen puuttumisen osalta sekä peruskoulun että toisen asteen koulujen toimintatapoja.

– Jos kaikille ei pystytä takaamaan turvallista oppimisympäristöä, seuraukset ovat nuoren kohdalla vakavat ja saattavat aiheuttaa jatko-opiskelupaikkojen ja työelämän ulkopuolelle jäämistä, Koponen pohtii.

Ari Koponen nousi eduskuntaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Ennen eduskuntatyötä hän on tullut tutuksi avustustoiminnastaan Brother Christmasina. Tämä on Koposen ensimmäinen lakialoite.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta (pääkuva)