Pääministeri Marin pitää puheen Euroopan parlamentissa

Pääministeri Sanna Marin puhuu tiistaina Euroopan parlamentissa. Suomen aikaa kello 11:30 alkava puhe kuuluu ”Tämä on Eurooppa”- keskusteluihin. Marinin vierailua parlamentissa on odotettu kovasti.

– Meidän pääministerimme vierailu tulee olemaan ihan ennennäkemättömän mielenkiinnon kohteena. En muista tämän kolmen vuoden kauden aikana, että minkään muun jäsenmaan pääministerin vierailusta olisi keskusteltu ennakkoon näin paljon kuin nyt Marinin vierailusta, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma toteaa.

Heinäluoma uskoo, että salissa on paljon väkeä kuuntelemassa pääministerin puhetta ja hän näkeekin tilaisuuden hyvänä mahdollisuutena esitellä Suomen linjaa. Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen toivoo pääministerin ottavan kantaa uusiutuvan energian direktiiviin.

– Odotan, että pääministeri sanoo selvästi Suomen tukevan 55 prosentin tavoitetta, se on ihan ok ja jatkaa sivulauseessa Suomen pitävän välttämättömänä puupohjaisten biojakeitten käyttö pitää sallia ja pohjaesitys, joka on pitää kerta kaikkiaan hylätä, Pekkarinen vaatii.

Uusiutuvan energian direktiivistä äänestetään keskiviikkona, jolloin Marinin puhe osuisi juuri oikeaan saumaan, mikäli hän puheessaan ottaisi kantaa juuri, kuten Pekkarinen toivoisi. Uusiutuvan energian direktiivin esitystä on ollut laatimassa RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds.

–  Puutahan saa käyttää, sitähän ei kukaan kiellä, mutta miten se lasketaan siihen tavoitteeseen? Siitä kenkä puristaa ja josta Mauri puhuu. Se ei ole ihan yksinkertainen asia, Torvalds kertoo.

Antaako pääministeri Sanna Marin puheessaan suuntaviivoja suomalaisille parlamentaarikoille, miten direktiivistä olisi syytä äänestää, jää nähtäväksi. Marinin puhe parlamentissa alkaa kello 11:30.

Aiemmin Euroopan parlamentissa ovat käyneet Tämä on Eurooppa- keskusteluissa Viron pääministeri Kaja Kallas, Italian pääministeri Mario Draghi, Irlannin Taioseach Micheál Martin, Kroatian pääministeri Andrej Plenkovic ja Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Anne Sjöholm / Valtioneuvosto