Kokoomukselta kirjallinen kysymys sähkön siirtohinnoista

Pia Kaumalta ja kokoomukselta kirjallinen kysymys sähkönsiirrosta (Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta)

Kokoomuksen Pia Kauma on huolissaan sähkön siirtohintojen korotuksista. Hän ja 12 kokoomuksen kansanedustajaa ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen asiasta perjantaina.

– Suomalaisten rahastaminen monopolitoiminnan turvin on moraalitonta. Jokainen sähköverkkoyhtiö on alueensa ainoa toimija alallaan, joten kuluttajalla ei ole mahdollisuutta valita omaa yhtiötään, Kauma toteaa tiedotteessaan.

– Alhaisten riskien tulisi tarkoittaa alhaisempaa tuottovaatimusta kuin vastaavan kokoisilla kilpailuilla markkinoilla toimivilla yrityksillä.

Kauman mukaan hallituksen lupauksista huolimatta muutoksia ei ole sähkönsiirtohintoihin tullut. Hän vaatii hallitukselta eduskunnalle esitystä, jossa siirtohintojen jatkuvaan nousu saataisiin pysähtymään.

Tammikuussa hallitus oli antanut esityksen eduskunnalle, mutta on tiedotteen mukaan myöhemmin karsinut kaikki toimenpiteet antamastaan esityksestä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä esitti sähköyhtiöille huhtikuun alussa toiveen, että he tulisivat asiakkaita vastaan tässä poikkeustilanteessa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä penäsi sähköyhtiöiltä inhimillisyyttä jo huhtikuussa. (Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta)

Kansanedustaja Heikki Vestman on tehnyt lakialoitteen, jossa esitetään verkkoyhtiöiden tuottojen leikkausta, sähköyhtiöiden yli-investointeihin puuttumista, siirtohintojen vuosittaisten korotuksien rajoituksia ja pientuotannon verkkojen vapautusta monopolin alta.

Nykyisellään verkkoyhtiöt saavat edustaja Kauman mukaan tuotto tyhjästä laskennallisen verkonarvon perusteella.

– Sähkön siirtohintojen korotukset koetaan veroluonteisina maksuina, joihin ei voi käytännössä mitenkään vaikuttaa. Postiluukusta vain putoaa lappu, jossa asia ilmoitetaan ja todetaan, että ”teidän ei tarvitse tehdä mitään”.

– Nyt pitää ottaa järki käteen ja katsoa, miten voimme lainsäätäjinä muuttaa tämän asian. Elämisen välttämättömät kustannukset tulee pitää kurissa etenkin nyt, kun maamme on suistunut taantumaan. Toivomme ministeri Lintilän tarttuvan esityksiimme.

Hallitus antaa kirjalliseen kysymykseen vastauksen 21 päivän kuluessa siitä, kun se on saapunut valtioneuvoston kansliaan. Vastaus annetaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Hanne Salonen / Eduskunta

2 Comments

  1. Just joo. Itse olivat innolla yksityistämässä ja luovuttamassa luonnollista monopolia kansainvälisten sijoittajien pelinappulaksi. Ja nyt sitten huudellaan näitten perään ääntenkalastelu mielessä. Carunan omistaa 40-prosenttisesti australialainen pääomasijoitusyhtiö First State Investments.

  2. Sähkön siirtohintojen nousu on yksityistämisen tuoma luonnollinen kirous. Sama on autonkatsastuksessa, lääkäri- ja sosiaalipalveluiden, maatalouden lannoitteissa jne, jne. Eiköhän kokoomus ole pääpukari yksityistämisissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*