Vantaan valtuusto päättää ratikasta – “Mielenkiintoista nähdä miten kokoomus hajoaa”

Vantaan ratikasta keskustellaan parasta aikaa Vantaan valtuustosalissa. Ratikkapäätös on jakanut mielipiteitä niin valtuutettujen kuin myös kansalaistenkin keskuudessa. Sosiaalisessa mediassa on jo vuositolkulla puhuttu ratikan puolesta ja vastaan.

Vantaan suurista puolueista Perussuomalaiset ovat olleet äänekkäimpiä raitiovaunun vastustajia. Heidän lisäkseen myös pienemmistä puolueista Keskusta, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt vastustavat ratikkaa.

– Erittäin mielenkiintoista on nähdä, miten kokoomus hajoaa. Nyt päällä on myös hallitusneuvottelut ja siellä on kovat säästöpaineet, niin se voi heijastua tännekin. Kaikkein mielenkiintoista on tietenkin demareiden ryhmäpäätös. Siellä on vahvasti vaalikoneessa pari kaveria sanoneet ei. Nyt on hauska nähdä, miten he liikahtavat, Perussuomalaisten Kai-Ari Lundell toteaa.

Kokoomuksen ryhmässä hajontaa

Ennakkoon on tiedossa, että kokoomuksen joukoissa on tulossa hajontaa. Osa kokoomuslaisista ovat olleet raitiovaunun puolesta ja osa taas on vastustanut.

– Voisin kuvitella, että niukka enemmistö on ratikan puolella. Aika moni puolue on selkeästi ratikan puolella tai vastaan. Kokoomus on selkeästi vaa’ankieliasemassa. Meidän ryhmässämme äänet ovat aika lailla fifty-fifty. Jos muut ryhmät pysyvät kannassansa ja meidän ryhmässä puolet kannattaa, puolet vastustaa, riittäisi se niukkaan läpimenoon, kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Sakari Rokkanen pohtii.

Ei samanlaista draamaa kuin Tampereella

Odotettavissa on pitkä ilta ennen kuin äänestyspäätöstä päästään tekemään. Vastaavaa päätöstä, kun oltiin tekemässä Tampereella, kesti tuo kyseinen valtuuston istunto useamman tunnin ajan. Valtuuston puheenjohtajana toimi tuolloin SDP:n nykyinen puheenjohtaja Sanna Marin. Vantaalla puhetta johtaa SDP:n puheenjohtajaehdokas Antti Lindtman.

– Ryhmien puheenjohtajat arvioivat, että varmasti keskustelua käydään ja puheenvuoroja tulee, mutta asiallisessa hengessä tämä pyritään ratkaisemaan ja sillä tavalla kunnioittamaan niin vastustaen kuin kannattajien mielipidettä, että asia saadaan hyvissä ajoin ja perusteellisen keskustelun jälkeen, mutta viivyttelemättä ratkaistua, Lindtman kertoo.

Lindtman ei usko, että yhtä dramaattisia vaiheita olisi luvassa, kuten oli Tampereella. Dramatiikkaa ei silti puuttunut, kun puheenvuorot alkoivat. Heti alkuun puheenvuoropyyntöjä tuli niin paljon, että järjestelmä pääsi kaatumaan. Kaikki halukkaat ovat saamassa kuitenkin puheenvuoronsa, järjestelmän kaatumisesta huolimatta.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Kuvakaappaus Vantaa-kanavan lähetyksestä