Suomen ja Ruotsin Eurooppaministerit tapasivat Tukholmassa – “Maidemme ainutlaatuiset suhteet ovat tärkeämpiä kuin koskaan”

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vieraili maanantaina Ruotsissa. Tukholmassa hän tapasi Ruotsin eurooppaministerin Hans Dahlgrenin. Keskustelujen aiheena olivat EU-agenda sekä Euroopan turvallisuuskysymykset.

– Maidemme ainutlaatuiset suhteet ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Meillä on monia yhteisiä tavoitteita muun muassa Euroopan Unionissa. Keskustelimme tällä kertaa erityisesti turvallisuuspolitiikasta. Ajatuksemme ovat Ukrainassa ja tuemme Ukrainaa monella tavalla, Tuppurainen toteaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan heijastuu koko Eurooppaan ja sen turvallisuuteen. Tämä on lisännyt myös toimia Europan Unionissa.

– EU on reagoinut Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan nopeammin, päättäväisemmin ja yhtenäisemmin kuin koskaan aikaisemmin. EU:n ja kumppaneidemme yhteenkuuluvuus on ollut vaikuttavaa. Meidän on jatkettava nopeasti ja tarmokkaasti, Tuppurainen pohtii.

Vaikutus energiapolitiikkaan “Suomi ja Ruotsi tiennäyttäjiä”

Etenkin pohjoismaissa tilanne aiheuttaa huolia, sillä Venäjä on lähellä ja luo sekä Suomelle että Ruotsille turvallisuusuhan. Tämän tiedostavat myös Suomen ja Ruotsin eurooppaministerit.

– Venäjän toiminnalla on perustavanlaatuinen vaikutus Euroopan sekä Suomen ja Ruotsin turvallisuustilanteeseen. EU:n vahva turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on entistä tärkeämpää, Tuppurainen miettii.

– Vahvalla Euroopan Unionilla on monia haasteita tässä ajassa. Venäjän aloittama sota haastaa lähitulevaisuudessa meidän energiapolitiikkaamme ja ruuan tuotantoamme. Suomen ja Ruotsin intresseissä on, että EU pysyy yhtenäisenä myös sodan välillisten seurausten osalta.

Tilanne Tuppuraisen mukaan näyttää selkeästi sen, että EU:n on siirryttävä fossiilisista polttoaineista omavaraisempaan energian tuotantoon.

– Suomi ja Ruotsi näyttävät tietä EU:n ilmasto- ja energiapolitiikassa, Tuppurainen lupaa.

“Intensiivinen ja näkyvä kansainvälinen puolustusyhteistyö tuo vahvan ulottuvuuden”

Turvallisuuspolitiikassa Suomi ja Ruotsi ovat hyvin lähellä toisiaan, sillä maat jakavat samanlaisen turvallisuusympäristön, jonka vuoksi yhteistyö maiden välillä on erityisen tärkeätä.

– Euroopan Unioni on meidän tärkeä viitekehyksemme. Me molemmat olemme läheisiä kumppaneita Naton kanssa. Intensiivinen ja näkyvä kansainvälinen puolustusyhteistyö tuo vahvan pohjoismaisen ulottuvuuden.

Nykyinen tilanne on lisännyt keskustelua molemmissa maissa Natoon liittymisestä. Ruotsi teki jo oman päätöksensä olla liittymättä vielä, mutta Suomessa tätä päätöstä ei ole vielä tehty. Tuppuraisen mukaan jo EU:n artikla 42.7 takaa mahdollisen uhan sattuessa apuja muista EU-maista.

– Odotamme solidaarisuutta meidän kumppaneiltamme ja ystäviltämme Euroopan Uniossa. Luonnollisesti EU ei ole sotilasliitto, vaan se on paljon muuta. Meillä on kaikki mahdolliset keinot, joita voimme käyttää. Meillä on diplomaattiset ja ulkopoliittiset keinomme, joita meillä on, Tuppurainen kertoo.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Ninni Andersson / Sveriges Regeringskansliet, Stina Virkamäki / Valtioneuvosto

1 Comment

  1. Ruotsi ei lähde NATOon. Se menee aina bisnes edellä.Suomen selän takana..teki rahaa “puolueettomuudella”sodan aikana, ja niin aikoo tehdä jatkossakin..

Kommentointi on suljettu.