Ruotsin Eurooppaministeri Dahlgren: “Tästä kärsimyksestä on yksinomaan vastuussa Vladimir Putin”

Eurooppaa kuohuttava sota Ukrainassa on kestänyt kohta kuukauden verran. Maanantaisen Tukholmassa pidetyn Ruotsin ja Suomen eurooppaministereiden kohtaamisessa kävi hyvin ilmi, että vastuu tästä kauheudesta on ainoastaan Venäjällä.

– Tästä uskomattomasta kärsimyksestä, joka jatkuu päivästä toiseen, on yksinomaan vastuussa Vladimir Putin. Näkemyksemme EU:ssa on, että Venäjä on eristettävä ja Ukrainaa on tuettava. Suomea, Ruotsia ja koko EU:ta on vahvistettava, Ruotsin eurooppaministeri Hans Dahlgren toteaa.

Dahlgren on tyytyväinen siihen, kuinka EU on vastannut tähän kauhistuttavaan tilanteeseen, joka nyt on käynnissä Ukrainassa. Kuinka yhtenäiseksi Eurooppa on tämän tapahtuman edetessä tullut.

– Minusta meillä on syntynyt lyhyessä ajassa yllättävän suuri yksimielisyys siitä, miten etenemme askel askeleelta. Luulen, että monet meistä, mukaan lukien venäläiset, eivät uskoneet tämän olevan mahdollista, Dahlgren miettii.

Euroopan Unioni on tehnyt selväksi, että se ei hyväksy Venäjän toimia ja sen vuoksi on Venäjälle isketty valtavan suuria pakotteita, joiden vaikutus venäläisiin on ollut merkittävää.

– Venäjän talouteen on kohdistunut valtavia pakotteita ja toivon mukaan ne ovat heille niin suuria kustannuksia, että keskeyttävät sotatoimensa, Dahlgren toivoo.

Pakotteet eivät ole ainoa keino, jota Euroopan Unioni on käyttänyt tämän sodan alettua. Koko Euroopan ajatukset ovat olleet Ukrainan takana.

– Olemme tukeneet Ukrainaa myös tarjoamalla sotilaallista materiaalia, joka on ensimmäinen kerta EU:n historiassa. Uskon, että voimme tehdä vieläkin enemmän, Dahlgren pohtii.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Ninni Andersson / Sveriges regeringskansliet