Puhemies Vanhanen vieraili Tukholmassa “Molemmissa parlamenteissa Venäjän hyökkäys tuomittu yksimielisesti”

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen vieraili tiistaina Tukholmassa. Vierailunsa aikana Vanhanen tapasi Ruotsin parlamentin Riksdagenin puhemiehen Andreas Norlénin, jonka kanssa hän kävi keskusteluja Ukrainan sodasta.

– Molemmissa parlamenteissa Venäjän hyökkäys on tuomittu yksimielisesti. Tuki Ukrainalle sekä huoli sodan aiheuttamasta humanitaarisesta hädästä on yhteinen, Vanhanen toteaa.

Puhemies Vanhanen korostaa Suomen ja Ruotsin ystävyyttä ja pitää maiden välistä yhteistyötä hyvin tärkeänä.

– Sekä koronapandemian että nykyisen turvallisuustilanteen tärkein opetus on, että olemme vahvempia yhdessä. Kuluneiden viikkojen tiivis vuoropuhelu ja yhteistyö on entisestään korostanut tätä, Vanhanen pohtii.

Päivän aikana Vanhanen tapasi myös Riksdagenin ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan edustajia. Heidän tapaamisten yhteydessä turvallisuus- ja puolustuspoliittiset aiheet nousivat myös esille.

– On tärkeää, että yhteistyö on tiivistä myös parlamenttien välisellä tasolla, ja puhemiesten lisäksi valiokunnat tapaavat toisiaan, Vanhanen valaisee.

Puhemies Vanhasen Tukholman vierailun aikana hän tapasi myös Riksdagenin Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan sekä Suomi-ystävyysryhmän edustajia. Hän tapasi myös Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan sekä Suomen kulttuuri-instituutin ja Ruotsinsuomalaisten keskusliiton johtoa.

Tiistaipäivän päätteeksi puhemies Matti Vanhanen tapasi Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta