Työllisyystoimet puhuttivat SuomiAreenan puheenjohtajatentissä

SuomiAreenan puheenjohtajatentissä työllisyytoimet puhuttivat puoluejohtajia. Hallituksessa erimielisyyttä siitä, milloin päätökset toimista tehtävä.

Keskiviikkona Helsingin Allas Sea Poolilla pidettiin SuomiAreenan eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentti.

Tentissä käytiin keskustelua politiikan puhuttavista asioista, kuten kokoomuksen ehdottamasta ansiosidonnaisen päivärahan ulottamisesta myös työttömyyskassoihin kuulumattomille.

Moni on epäillyt, että kokoomuksen ehdotuksessa on ketunhäntä kainalossa. Tenttiin osallistunut puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ei myöntänyt ehdotuksessa olevan ketunhäntää kainalossa.

Petteri Orpo haluaisi lisätä paikallista sopimista. (Kuva: Joni Hildén)

SDP:tä edustaneelta toiselta varapuheenjohtajalta Ville Skinnarilta tuli selkeä viesti ansiosidonnaiseen liittyen.

– SDP ei hyväksy ansiosidonnaisen heikennyksiä, Skinnari totesi.

Orpo toi keskustelussa esille kokoomuksen agendaa ja sitä, että työpaikat lisääntyisivät paikallisella sopimisella.

– Paikallinen sopiminen olisi yksi sellainen, edes määräaikaisena, että yritykset saisivat sopia paikallisesti enemmän. Kaikki yritykset, se olisi oikeudenmukaisuus kysymys. Se loisi uskoa ja toivoa. Varmasti toisi työn kysyntää, Orpo saarnasi.

Skinnari kertoi hallituksen käyneen dialogia työmarkkinoista kaikkien kanssa. Hän myös kehui, kuinka hyvin työmarkkinajärjestöt ovat tulleet vastaan koronakriisin aikana. Myös Skinnarin puheenvuorosta kävi ilmi, että työpaikat ovat tärkeitä.

– Jokainen suomalainen työpaikka tulee turvata, Skinnari paalutti.

Hallituksessa erilaisia näkemyksiä

Työllistämiskeinoista käytiin kovasti keskustelua ja siitä, pitäisikö niistä päättää jo syyskuun budjettiriihessä vai siirtää myöhemmäksi koronatilanteen johdosta. Pääministeri Sanna Marin on aiemmin todennut, että hallituksen työllisyyspäätökset venyisivät loppuvuoteen.

– Olemme sopineet, että tämä aikataulu joustaa hieman. Sillä tavalla kuitenkin, että tämän vuoden puolella saadaan tehtyä, pääministeri valaisi heinäkuun toisella viikolla Ylelle.

Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni oli keskiviikkoisessa puheenjohtajatentissä hieman eri linjoilla pääministerin kanssa.

– Me pidämme kiinni siitä, mitä on yhdessä hallitusohjelmaan kirjattu ja silloin niistä työllisyystoimista puolet pitää olla kasassa. Me joudumme myös nostamaan sitä työllisyystavoitetta, jotta voimme hoitaa ne kaikki tärkeät asiat, Kulmuni sanoi päättäväisenä.

Katri Kulmuni peräänkuuluttaa myös vaikeiden päätöksien tekemistä. (Kuva: Joni Hildén)

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan koronatilanne tuo keppihevosen hallituspuolueille olla tekemättä päätöksiä. Nykyisessä työllisyystilanteessa hän näkee rakenteellisia ongelmia.

– Mielestäni meillä on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin oikeaa, tuottavaa työtä ei ole riittävästi. Sen syntyvyydelle pitää luoda edellytyksiä ja toinen on se, että olemassa olevan työn vastaanottaminen ei ole riittävän kannattavaa, Halla-aho pohti.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*