Saramo “Elvytys ainoa työllistämiskeino”

Keskiviikon puheenjohtajatentissä nähtiin kaksi kansanedustajaa, jotka istuvat eduskunnassa ensimmäistä kauttaan. Toinen heistä oli vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo.

Saramo on ollut pitkään mukana politiikassa ja eduskunnastakin kokemusta on erityisavustajan tehtävistä. Mies on istunut niin Porvoon kuin Vantaan valtuustoissa ja ollut aiemminkin ehdolla eduskuntaan. Tällä kertaa ehdolle lähteminen ei ollut itsestäänselvyys.

– Pitkään arvoin, lähdenkö ehdolle, koska se työ oli todella palkitsevaa, mitä sain tehdä. Pelkäsin, että pahimmillaan oppositiopuolueen ensimmäisen kauden kansanedustajana istuu siellä eduskunnan takarivissä. Sieltä on aika vaikea vaikuttaa, Saramo paljastaa.

Saramo osallistui keskiviikkona 15.7. SuomiAreenan puheenjohtajatenttiin. (Kuva: Joni Hildén)

Saramon pelko ei toteutunut, sillä vasemmisto pääsi hallitukseen eikä hänestä tullut oppositiopuolueen ensimmäisen kauden takarivin kansanedustajaa. Takarivissä hän eduskunnassa istuu ja on päässyt vaikuttamaan.

– Olen meidän neuvottelijamme valtiovarainvaliokunnassa ja olemme hallituspuolueena päässeet paljon tekemään asioita. Hyvältähän se tuntuu, kun on päässyt vaikuttamaan ja sen takia sinne on haluttukin, Saramo toteaa.

Laakereille ei Saramo ole mennyt eduskuntaan lepäämään, sillä hän on pitänyt jo 43 puheenvuoroa, tehnyt kuusi kirjallista kysymystä ja yhden suullisen kysymyksen.

“Konkretiaa ei ole löytynyt oppositioltakaan”

Jussi Saramo osallistui keskiviikkona puoluejohtajien tenttiin, kun vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli estynyt. Hänen esiintymisensä tentissä oli vahva, ollen yksi tentin onnistujista. Työllisyyspolitiikkaan Saramolla oli vahvat mielipiteet.

– Eduskunnassa on paljon puhuttu yleisellä tasolla, että työllisyyttä pitää parantaa, mutta jostain syystä sitä konkretiaa ei ole paljon löytynyt oppositioltakaan. Syyhän siihen on se, että nämä työllisyyskeinot, joita he nostavat, on käytännössä sosiaaliturvan leikkauksia, Saramo kuittaa.

Saramon mielestä sosiaaliturvan leikkaaminen ei ole oikea tie lähteä nostamaan työllistymistä, koska leikatessa työtön jää entistä huonompaan asemaan. Varsinkin nykyisessä tilanteessa leikkaaminen ei ole hänen mukaansa se tie.

– Voi olla, että ekonomistien mukaan tilanteessa, kun on työvoimapulaa, ne keinot toimivat. Nyt meillä on työttömyyskriisi. Maailmanlaajuinen talouskriisi, niin tässä tilanteessa se vain heikentäisi kysyntää ja työllisyyttä, Saramo kiteyttää.

Jussi Saramo pitämässä puhetta eduskunnassa. (Kuva: Hanne Salonen / eduskunta)

Leikkaaminen ei siis vasemmiston eikä Saramon mielestä tule kyseeseen, vaan tarvitaan jotain muita toimia, jotta tilanteesta selvitään.

– Tällä hetkellä, kun on talouskriisi päällä, elvytys on ainoa keino käytännössä.

Pidemmällä tähtäimellä pelkkä elvyttäminen ei riitä, vaan tarvitaan myös muunkinlaisia keinoja, joita myös löytyy Saramon mukaan heidän työkalupakistansa.

– Täytyy tehdä sellaisia päätöksiä, kun tästä kriisistä noustaan, että Suomi on iskukykyinen ja siinä vaiheessa on sitä kasvua. En näe mitään muuta kuin osaaminen, miten se voidaan saavuttaa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Hanne Salonen / eduskunta

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*