Perussuomalaisten kannatus ollut nousujohteista

Moni muistaa Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin sanat puolueväelleen vuoden 2011 vaali-illassa. Soini lausui tuona iltana jo legendaariseksi muodostuneen lausahduksen ”Tuli iso jytky”. Tuo jytky nosti aiemmin pienenä räksyttävänä joukkiona tunnetun puolueen suurien joukkoon.

Tuon vaalikevään jälkeen Perussuomalaisten kannatus eduskuntavaaleissa on pysynyt sellaisena, että puolue ei ole pudonnut kolmen suurimman puolueen joukosta. Kun verrataan neljän suurimman puolueen kehitystä vuoden 2011 vaalien jälkeen, on Perussuomalaisten asema pysynyt suhteellisen samana, kun taas muiden puolueiden sijoitus on vaihdellut.

Vuoden 2011 suurin puolue oli kokoomus, mutta seuraavissa vaaleissa he putosivat toiseksi suurimmaksi, Keskustan ottaessa viimeisimmän vaalivoittonsa. Tuolloin Keskustan kannatus oli 21 prosenttia. Seuraavissa vaaleissa Juha Sipilän johtama puolue romahti ja jäi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Jyrki Kataisen ja myöhemmin Alexander Stubbin johtaman hallituksen toiseksi suurin puolue SDP romahti vuoden 2015 vaaleissa neljänneksi suurimmaksi keräten vain 16,4 prosentin kannatuksen. Tappio ei silti ollut yhtä suuri kuin Keskustan tappio vuoden 2019 vaaleissa, kun puolue keräsi ainoastaan 13,7 prosentin kannatuksen. Pudotusta oli 7,3 prosenttiyksikkö vuodesta 2015. Noin suurta pudotusta ei vertailujaksolla ole yksikään muista puolueista kokenut.

Huomionarvoista vertailussa, kun puhutaan neljän suurimman osalta vuosien 2011-2023 välillä olleista eduskuntavaaleista, on se, että nyt hallitukseen todennäköisesti nousevat kokoomus ja Perussuomalaiset eivät ole olleet kertaakaan kolmen suurimman puolueen paikalla. Kokoomus on pudonnut vain kerran kahden suurimman puolueen joukosta, vuonna 2019, jolloin Perussuomalaiset ottivat tuon paikan.

Kokoomus on vuosien aikana ottanut takkiin hyvin vähän. Heidän kannatuksensa on ollut perinteisistä puolueista kaikista vankinta. Ainoa notkahdus on vuoden 2019 vaaleissa, jossa he onnistuivat keräämään ainoastaan 16,9 prosentin kannatuksen. Ainoastaan Perussuomalaisten kehitys on ollut kokoomusta parempaa, sillä puolue ei ole pudonnut alle 17 prosentin sen jälkeen, kun he nousivat neljän suurimman puolueen joukkoon.

Perussuomalaisilla on ollut vain pientä ailahtelua kannatusluvuissaan, mutta käytännössä heidän suuntansa on ollut koko ajan nousujohteinen, josta viimeisin vaalitulos kertoi oleellisen. Puolue nousi ensimmäistä kertaa yli 20 prosentin.

Teksti: Joni Hildén