Ukraina haluaa EU:n jäseneksi pian – Suomalaismepit eivät tarjoa punaista mattoa

Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutunut Ukraina on ilmaissut halunsa liittyä Euroopan Unionin jäseneksi. Aihe on ollut esillä viime päivinä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Brysselissä pidetyssä Euroopan johtajien huippukokouksessa.

– Me haemme hyväksyntää Euroopan Unionilta. Ukrainasta tulee Euroopan Unionin jäsen. Silloin Euroopan Unioni voittaa, Zelenskyi totesi puheessaan Brysselissä.

Ukrainan toiveissa olisi päästä nopeasti Euroopan Unionin jäseneksi, mutta todellisuudessa prosessi ei välttämättä mene niin sujuvasti kuin Ukraina ja presidentti Zelenskyi toivoisi. Tällä hetkellä maa ei vielä täytä kaikkia kriteereitä ja jos suomalaisia europarlamentaarikkoja on uskominen, on se jäsenyydelle esteenä.

– Zelenskyi ja EU:n odotukset Ukrainan liittymisestä jäseneksi ovat hieman eri tahtisia. Se korostui hänen puheestaan torstaina. Meillä täytyy olla realismia mukana siinä, millä tavalla heidät voidaan ottaa mukaan. Toivon, että jonkinlainen reitti sieltä löytyy, Vihreiden europarlamentaarikko Alviina Alametsä miettii.

“Säännöt ovat kaikille samat”

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig on samoilla linjoilla Alametsän kanssa siitä, että Ukrainan liittyminen Euroopan Unionin jäseneksi ei onnistu sormia napsauttamalla, vaan prosessi on paljon pidempi kuin moni toivoisi. Mikäli kriteerit eivät täyty, ei Modig ole valmis ottamaan Ukrainaa jäseneksi.

– Säännöt ja ehdot ovat olemassa syystä, ja sääntöjen pitäisi olla samat kaikille. Mielestäni niitä pitäisi tässäkin kohdassa noudattaa, vaikka käytäisiin ihan aitoa keskustelua ja neuvotteluja Ukrainan kanssa. Ei tämä paketti pysy kasassa, jos tuhoamme omat sääntömme, Modig paaluttaa.

Aivan kaikki suomalaismepit eivät ole yhtä mieltä Ukrainan jäsenyysprosessin etenemisestä. RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds olisi valmis joustamaan säännöistä Ukrainan tilanteessa.

– Ihan moraalisista syistä me joudumme rakentamaan erillisen odotushuoneen Ukrainalle. Siitä yksinkertaisesta syystä, että Ukraina käy meidän puolestamme sotaa. Jos heidät jätettäisiin legalistisen hännän jatkeeksi, olen ihan vakuuttunut, että se ei kestä, Torvalds pohtii.

Torvaldsin käyttämä sana legalistinen tarkoittaa sitä, että päätökset perustuisivat pelkästään sääntöihin.

Sota ei esteenä ehtojen täyttyessä

Ukrainassa sodasta huolimatta on tehty töitä sen eteen, jotta maa voitaisiin hyväksyä sääntöjen puitteissa EU:n jäseneksi. Tällä hetkellä maassa käydään sotaa, joka osaltaan voi vaikuttaa heidän jäseneksi pääsemiseensä. Iltaverkko kysyi suomalaismeppien kantaa siihen, onko sodalla vaikutusta Ukrainan jäsentavoitteen saavuttamisen suhteen.

– Jos Ukraina täyttäisi kaikki ehdot, miksi heitä sitten rangaistaisiin siitä, että he joutuivat Venäjän raakalaismaisen hyökkäyksen kohteeksi ja suljettaisiin ovi jäsenyyden osalta sen takia, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa toteaa.

Kaikki perjantaina paikalla olleet suomalaismepit ovat Sarvamaan kanssa yhtä mieltä siitä, että sodalla ei saa olla vaikutusta Ukrainan jäsenyyden suhteen, mikäli maa täyttäisi kaikki kriteerit.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Euroopan Unioni