Uusi tieliikennelaki voimaan – Rikesakot poistuvat

Tieliikennelakiin muutoksia (Kuva: Miikka Hildén)

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan maanantaina 1. kesäkuuta. Uudella lailla tullaan lisäämään liikenteen sujuvuutta sekä turvallisuutta.

Samalla myös sääntelyä kevennetään. Uudistukset ovat samalla askel liikenteen digitalisoitumiselle ja turvalliselle automaatiolle.

Tieliikennelain muutos on merkittävä norminpurkuhanke, kun se sujuvoittaa erilaisia säädöksiä sekä poistaa asetuksia. Muun muassa liikennemerkeistä, tiemerkinnöistä, liikennevaloista, ajoneuvojen nopeuksista, mitoista eikä massoista ei enää jatkossa määrätä asetuksissa, vaan ne on suoraan kirjattu lakiin.

Liikennemerkkien osalta keltainen sulkuviiva muuttuu valkoiseksi. Siirtymäaikana on sekä keltaisia että valkoisia sulkuviivoja, mutta viimeistään 31.5.2023 kaikki pitää olla muutettu valkoisiksi.

Pyörätien jatke merkitään vain, jos muulle liikenteelle on osoitettu väistämisvelvollisuus, sekä ohjatussa liikennevalo-ohjatussa ajoradan kohdassa. Keskiviiva- tiemerkinnän voi korvata kahdella rinnakkaisella keskiviivalla.

Muutoksia autojen ja moottoripyörien kuljettamiseen

Autojen ja moottoripyörien kuljettamiseen muutoksia tulee muun muassa siinä, että ohitettavan auton kuljettaja ei saa millään tavalla vaikeuttaa ohitusta.

Niillä teillä, joilla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, pitää pysäkiltä lähtevää linja-autoa väistää. Tämä koskee myös tilannetta, jolloin pysäkin vieressä on pyöräkaista.

Valojen käyttämistä on täsmennetty myös uudessa tieliikennelaissa ja siinä mainitaan muun muassa niin, että moottoriajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajo- ja takavaloja silloin, kun ajoneuvoa kuljetetaan pimeän tai hämärän aikaan. Tämä koskee myös sitä tilannetta, jos näkyvyys on huonontunut. Huomiovalot eivät ole riittäviä tässä tilanteessa.

Sakot puolestaan muuttuvat liikennevirhemaksuiksi ja se korvaa vanhan rikesakon. Liikennevirhemaksu on kiinteä summa, jonka suuruus määräytyy rikkomuskohtaisesti. Jalankulkijalle ja polkupyöräilijälle maksu on eri suuruinen kuin moottoriajoneuvoa kuljettavalle henkilölle.

Katso alla oleva video, josta selviää mitä liikennevirhemaksu tarkoittaa.

Lisätietoja löytyy Trafin sivuilta.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*