Sarvamaa huolissaan ilmapiiristä elpymisvälinettä kohtaan – “Impivaaralaista asennetta ilmassa”

Euroopan parlamentti käsittelee tulevalla viikolla Suomessa oppositiolta runsaasti kritiikkiä saanutta EU:n elpymispakettia. Suurin huolenaihe oppositiolla on ollut se, onko paketti kertaluonteinen vai ei.

Asiaan selkeän vastauksen antoi Helsingin Sanomien haastattelussa torstaina Euroopan komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen.

– Se on kertaluonteinen, Von der Leyen vakuuttaa.

Vaikka Von der Leyen pitää varmana sitä, että tämä paketti on kertaluontoinen, on sen kertaluontoisuuden varmistaminen täysin mahdoton tehtävä.

– Ei sitä voida millään varmistaa, että se olisi kertaluontoinen. Me emme voi mitenkään tietää, miten tämä tilanne tästä etenee, kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa toteaa.

Elpymisväline tällaisena, kuin se nyt on neuvoteltu, saa kokoomuslaisen europarlamentaarikon hyväksynnän, vaikka Suomessa oppositiossa oleva puolue on kritiikkiä paketille antanutkin.

– Tämä ensimmäinen kerta on täysin ymmärrettävä ja hyväksyttävä. Se on neuvoteltu asianmukaisesti ja siinä on kaikki ollut mukana. Ei se olisi siitä sen kummemmaksi muuttunut. Sitä on turha kitistä, kun se on jo housussa, Sarvamaa kiteyttää.

Parlamentissa elpymisvälineestä äänestetään maanantaina ja Suomessa se tulee eduskunnan äänestettäväksi sitten aikanaan. Sarvamaa odottaa Suomessa tapahtuvasta äänestyksestä hyvin mielenkiintoista, viitateen vallitsevaan ilmapiiriin.

– Meillä on valitettavasti hyvin paljon tällaista impivaaralaista asennetta ilmassa, Sarvamaa harmittelee.

Huhtasaari: “EU haluaa laajat verotusoikeudet”

Pakettiin hyvin epäileväisesti on suhtautunut perussuomalaisten eduskuntaryhmä ja epäilyttävänä pakettia pitää myös puolueen europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Elpymisväline on hänen mielestään tulonsiirtoväline, mutta se antaa myös suunnan sille, mihin suuntaan Euroopan Unionia ollaan hänen mukaansa viemässä.

– Euroopan Unionihan haluaa laajat verotusoikeudet sitten myöhemmin. Unioni on liittovaltioprojekti, joten jos kannattaa liittovaltiota, nämä tulonsiirrot ovat lähtökohtaisesti asia, jota he kannattavat. Vaikka joitakin pikkuasioita saattavat kritisoida siinä, Huhtasaari väittää.

Huhtasaaren puheet liittovaltioprojektista ei saa vastakaikua muilta europarlamentaarikoilta ja RKP:n parlamentaarikko Nils Torvalds tyrmäsi kollegansa sanat täysin.

– Pidän huonona, että kaikkien (Donald) Trumpin salaliittoteorioiden jälkeen, tätä salaliittoteoriaa EU:n kehityksestä lietsotaan vielä niin tietoisesti. Siinä on rumat jäljet pidemmässä juoksussa, Torvalds toppuuttelee.

Elpymisvälineen tarpeellisuudesta nimenomaan tämän kriisin hoidossa vallitsee suomalaisten europarlamentaarikoiden keskuudessa varsin yksimielinen käsitys, lukuun ottamatta perussuomalaisia.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Daina Le Lardic, Didier Bauweraerts, Alexis Haulot

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*