Jo useamman hallituksen työstämä SOTE-uudistus on lähenemässä maaliaan. Eduskunnan Sosiaali- ja terveysvaliokunta julkaisi tiistaina puoltavan mietintönsä uudistuksesta, ja keskiviikkona uudistus on eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa 21 ja niiden viiden yhteistoiminta-alueen perustamista. Valiokunta antoi tiistaina 15. kesäkuuta mietintönsä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta, valiokunnan puheenjohtaja Keskustan Markus Lohi toteaa.
Lohi kertoo puheenvuorossaan, että valiokunta katsoo uudistuksen olevan kiistatta tarpeellinen. Vaikka puoltava lausunto valiokunnasta tuli, oli lehdistötilaisuudessa havaittavissa, että kovin yhteneväinen ei valiokunta ollut.
– SOTE-uudistuksen tavoitteena on ollut hoitoon pääsyn parantaminen ja rahoituksen turvaaminen väestön kasvaviin palvelutarpeisiin. Tämä uudistus ei vastaa kumpaankaan niistä. Tässä uudistuksessa yhdenvertaisuus vaarantuu ja eriarvoisuus tulee valitettavasti lisääntymään, valiokunnan varapuheenjohtaja, oppositiopuolueen kansanedustaja Mia Laiho tylyttää.
Myös Perussuomalaiset ovat ilmaisseet olevansa pettyneitä SOTE-uudistukseen ja samoilla linjoilla on myös Kristillisdemokraatit. SDP:n ryhmän puolesta kommentin antoi valiokunnan jäsen, kansanedustaja Aki Lindén.
– Suomalaisessa järjestelmässä on suuri paradoksi tällä hetkellä. Meillä on järjestelmä rikki, mutta meillä on maailman paras sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, Lindén pohtii.
Lindénin mukaan nyt tulevassa mallissa näihin ongelmiin löytyy korjausta, kun järjestelmästä tulee vahvempi, jolloin on helpompi hankkia osaavaa henkilökuntaa töihin. Kun nyt kaikki kunnat painivat henkilöstövajeen kanssa, on siihen helpompi puuttua keskitetymmän järjestelmän kautta.
Teksti: Joni Hildén
Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta